16/3/10

Η εκδίκηση της Ισπανικής Γρίπης και ο Άη Ορεχούδο ο Πεφωτισμένος

Μάζεψε βαλίτσες Μπλόγκι! Ξέθαψε τις βερμούδες Φίντο Ντίντο και τα Κοπερτόνε σου (Κοπερτόνε θα τα προφέρεις εκεί που πάμε) και οπωσδήποτε τις βιντεοκασέτες με την «Αγαπημένη μου Σολεδάδ» που έγραφε η μαμά σου για να αρχίσουμε παρέα μαθήματα Ισπανικών με κάτι ευχάριστο αλλά και λυπηρό και διδακτικό συνάμα. Θα σου πω εγώ που τις έχεις καταχωνιάσει - μαζί με τις κασέτες από το ΙΤΑ8 που προγραμμάτιζες κάποτε το βίντεο να κάνει αξημέρωτες υπερωρίες, μπας και πετύχεις καμιά τσοντούλα στο τρίωρο 01:00-04:00 και είναι τίγκα στη Τζίνα Βαρώνη και τους μασαζοκορσέδες. Το ξέρεις ότι μας άφησε χρόνους πρόσφατα ο Λεωνίδας ε; Μεγάλος καναλάρχης ο τιμημένος, κόνιδα μπροστά του ο ΔΟΛ, μια γενιά μόνος του τη μοσχοανάθρεψε. Και ας χιόνιζε πολύ - στην οθόνη.



Αλλά μη μου μαραζώνεις τώρα, δεν ακούς τις καμπάνες που χτυπούν χαρμόσυνα; Εγώ τις ακούω, πάλι κουτουλάνε τα κεφάλια τους οι γείτονες στα ντουβάρια και κουδουνίζουν τα πιατικά στην κουζίνα - δεν είναι σεξ αυτό, σκηνή από την επίθεση των Ούρουκ Χάι κατά της Μίνας Τίριθ είναι. Πάλι όμως μου ξεφεύγεις απ’ το θέμα. Το θέμα είναι ότι βουτάς το πρώτο πετούμενο της Iberia και θα ‘ρθεις να με βρεις στο El Prat που θα σε περιμένω με την El Mundo Deportivo στο χέρι. Θα χαζεύω φωτογραφίες του Ινιέστα και του αναρχοεπαναστάτη Πουγιόλ και θα ρίχνω κλεφτές ματιές σε σπανιόλες ρουφώντας ηδονηστικά το granizado de limón μου. Και μπορεί Prat να σημαίνει βλάκας στα αγγλικά, μα μη μου μπερδεύεσαι, τη βλακεία του κόσμου όλου θα τη βρεις αλλού μα όχι στην Ισπανία. Απλά έτυχε να λένε έτσι το χωριό δίπλα στη Βαρκελώνη όπου χτίστηκε το αεροδρόμιο, κάτι σαν τα Σπάτα δηλαδή, και έχουν κάτι για να γελάνε οι Βρετανοί τουρίστες προτού γίνουν οι ίδιοι right prats λιώνοντας στην σαγκριά και καταλήγοντας στα ίδια μπουντρούμια που έριχνε ο Φράνκο τους Καταλανούς αυτονομιστές.

Και αφού θαυμάσουμε λίγη από την αρχιτεκτονική του Γκαουντί, βαδίσουμε τη λεωφόρο Ράμπλας που σουλάτσαραν πριν από μας ο Νταλί και ο Πικάσο και ρίξουμε και ένα προσκύνημα στον πιο μεγαλεπίβολο ναό της σύγχρονης ιστορίας (το Καμπ Νου), θα αράξουμε σε μια καφετέρια με θέα το Μαγικό Συντριβάνι, θα στήσουμε τα λάπτοπ μας σε κοινή θέα και θα κάνουμε το μtorrent να βογγήξει. Αλμοδοβάρ και Κουαρόν και Κάρλος Σάουρα και Αμενάμπαρ για μένα τον σινεφίλ, Καμπαγιέ και Ντομίνγκο και Καρέρας για σένα τον ψευτοκουλτουριάρη. Και αν τύχει και στραβοκοιτάξει κανείς, Μπλόγκι Μπλόγκσποτ, θα τον γράψουμε στις κοχόνες μας.

Γιατί χθες ήταν η μέρα του αγίου Ραούλ Γκαρσία Ορεχούδο του Πεφωτισμένου, αγιασθείτω το όνομά Του, ελθέτω η βασιλεία Του. Πήγαν οι κουστουμάτοι της Sociedad General de Autores y Editores με το μακρύ το όνομα και το μακρύτερο πρεστίζ και τα έβαλαν με έναν ιδιοκτήτη ιστοσελίδας που φιλοξενούσε τόρεντ σέρνοντάς τον στα δικαστήρια. Jesus Guerra το όνομά του, Ιησούς Πόλεμος ελληνιστί, αλλά καθόλου δεν σκιάχτηκαν απ’ αυτό. Σου θυμίζει κάτι; Περιττό να σου πω ότι το μακρυνάρι που σου έγραψα παραπάνω, είναι το Ισπανικό αντίστοιχο της δική μας περήφανης Εταιρίας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων. Θα σου τη λέω ΙΕΠΟΕ στο εξής για να συννενοούμαστε.

Και πήγαν τα παλικάρια να επιβληθούν με σοκ και δέος, σαν την Ισπανική Ιερά Εξέταση των Monty Python, που ως γνωστόν είχε ποικιλία όπλων όπως εκφοβισμό, αιφνιδιασμό, ανηλεή αποτελεσματικότητα, σχεδόν φανατική αφοσίωση στον Πάπα και κόκκινες στολές. “Nobody expects the Spanish Inquisition!” Και επειδή είναι κοτζάμ δικαστής ο Ραούλ Γκαρσία Ορεχούδο ο Πεφωτισμένος και δεν σηκώνει από αιφνιδιασμούς, εκφοβισμούς και λοιπούς τραμπουκισμούς, τους βούτηξε σύσσωμους και κουστουμαρισμένους όπως ήταν, τους ξενάγησε στα αποδυτήρια του Δικαστικού Μεγάρου, τους έχωσε κάτω από μια ντουζιέρα και φωνάζοντας «Λευτεριά στη Σκωτία και τον Μελ Γκίμπσον» γύρισε τη στρόφιγγα με τη μπλε τη βούλα. Τόσο Σκωτσέζικο ήταν το ντουζ φίλε, που ήδη κατατέθηκε διαμαρτυρία από τη Γλασκώβη με αποδέκτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράτυπη χρήση προϊόντος με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

Και όλα αυτά σε μια πρόταση: «Τα δίκτυα P2P, όντας απλά μια μεταφορά δεδομένων μεταξύ χρηστών του ίντερνετ, δεν παραβιάζουν κανένα δικαίωμα προστατευόμενο από τον Νόμο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας». Et la bossu est mort, που θα ‘λεγαν και στη Γενεύη. Τρεχάτε τώρα μάστορες έτσι βρεγμένοι ως το κόκαλο που είστε να κάνετε εφέσεις - θα στάζουν τα μαλλιά σας επάνω στα έγγραφα και μπορεί να σας περάσουν και χειροπέδες για ασέβεια προς το δικαστήριο σύμφωνα με το Ν. 3223/06, άρθρο 80 για Κατάθεση Πατσαβούρων. Ως τότε, στο Red-YellowGT θα εξακολουθούν να δημιουργούνται παρέες Ισπανών απ’ όλο τον κόσμο με κοινά ενδιαφέροντα για σινεμά και μουσική και λογοτεχνία και κανείς δεν θα μπορεί να απλώσει το δαχτυλάκι του επάνω τους. Και πώς να το απλώσει έτσι δυσκίνητο που είναι, βουτηγμένο στο μέλι των πολυεθνικών και των λοιπών μεσαζόντων, τσατσάδων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς; Εύκολο το ‘χεις;

Και μια μικρή ιστορία, προτού σε αφήσω να πακετάρεις, Ισπανικού ενδιαφέροντος και αυτή. Η επιδημία γρίπης του 1918 σκότωσε κάπου ανάμεσα σε 50 με 100 εκατομμύρια ανθρώπους, εξαπλώθηκε μέχρι την Αρκτική και είναι μέχρι σήμερα η πιο θανατηφόρα καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στα ντουζένια του, οι πληροφορίες για την εξάπλωση της επιδημίας δεν έφταναν στις μαμάδες πατρίδες των αντιμαχόμενων πλευρών. Έλιωναν οι σάρκες των στρατιωτών από τον πυρετό, αλλά τα τείχη προστασίας διαρροής των κακών μαντάτων ήταν πιο αδιαπέραστα και από τον παρθενικό υμένα της Ελένης Λουκά. Η πληροφορία είναι δύναμη καλέ μου φίλε και τέτοια τραγικά νέα αφενός καταβαραθρώνουν το ηθικό της μίας πλευράς και δίνουν τροφή για προπαγάνδα στην άλλη. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι ούτε η μία, αλλά ούτε η άλλη πλευρά γνώριζε ότι και οι δυο τους ήταν στα ίδια μαύρα χάλια.

Υπήρχε όμως και μια φωνή που δεν μπορούσαν να σωπάσουν. Νέα έφταναν από την Ισπανία που είχε κρατήσει στάση ουδετερότητας στον Α’ΠΠ, για μια γρίπη που αποδεκάτιζε το λαό και είχε προσβάλλει μέχρι και τον βασιλιά Αλφόνσο τον 13ο. Η σωρεία πληροφοριών που πήγαζαν από τον τόπο προορισμού μας Μπλόγκι, έδωσε στην υφήλιο τη λανθασμένη εντύπωση ότι ήταν αυτός που πλήρωνε το βαρύτερο τίμημα της αρρώστιας και ως εκ τούτου θα πρέπει να ήταν και η πηγή του κακού. Και όσο και αν τα επιδημιολογικά στοιχεία και οι μελέτες ινστιτούτων όπως αυτό του Παστέρ υποδεικνύουν ότι η ασθένεια ξεκίνησε από την Κίνα, μεταλλάχτηκε στις ΗΠΑ και εξαπλώθηκε από εκεί στα πεδία των μαχών αρχής γενομένης από τη Γαλλία, το όνομά της έμεινε σαν στίγμα: Η Ισπανική Γρίπη.

Σαν και αυτή θα εξαπλώσουμε το πάθος μας για πρόσβαση στη γνώση, καλέ μου Μπλόγκι. Και αυτή τη φορά η Ισπανία θα είναι στ' αλήθεια η πηγή του κακού που θα μας μολύνει όλους με τη θεμελιώδη ιδέα ότι το πνεύμα δεν γνωρίζει φραγμούς και τίτλους ιδιοκτησίας. Η σοφία του Σωκράτη, η ευφυΐα του Αρχιμήδη, η αρμονία του Μπετόβεν και η αισθητική του Μιχαήλ Άγγελου είναι κτήμα και κληρονομιά της ανθρωπότητας και κάθε λιθαράκι πνευματικής δημιουργίας συμβάλλει στην καλυτέρευση αυτού του κόσμου. Η γνώση είναι δύναμη και κάποιοι αναπόφευκτα τρέμουν στην ιδέα της διανομής της δίχως όρια και παραποιήσεις. Το ποτάμι όμως δεν γυρίζει πίσω. La bossu est mort, ή όπως λέμε στο χωριό, τέζα ο καμπούρης.

Τράβα τώρα να γεμίσεις καμιά βαλίτσα. Περιμένω.


> links:
File-Sharing and Link Sites Declared Legal in Spain
1918 flu pandemic
Monty Python
Facebook Twitter Twitter

5 σχολια:

Ανώνυμος είπε...

poly gelio, to xw diabasei treis fores! egrapses! kai poso dikio exeis na kseres...
Antonis apo Boston

Ανώνυμος είπε...

Los torrentes de palabras! OLE!
a

Ανώνυμος είπε...

Mpa se kalo sou, m' ekanes kai 3ekardisthka!!! 8aymasios tropos grafhs, synexise ki egw 8a se akolou8w!
mike55

Ανώνυμος είπε...

Απολαυστικός όπως πάντα! Καλορίζικο κι από κοντά, Δον Τορρενταδόρε!

Όσο για τους φίλους prats εκ Βρετανίας (και ζητώ συγγνώμη εκ των προτέρων για το φρικτό κλισέ), θα τους συνιστούσα να πάνε καλύτερα στο γειτονικό Sitges. Μια όμορφη, γραφική, ζωντανή μικρή πόλη, με τις ωραίες παραλίες της, τους ωραίους δρόμους και τα σοκάκια της για βόλτες, τα ωραία της μπαράκια, το ωραίο φαγητό της και τον ήλιο να καίει για όλους μας!

Χαιρετισμούς σε Τόνυ και Φιτζ

~RedScorpio

offshade είπε...

Δεν νομίζω να το θυμούνται μετά μετά τα μεθύσια, ούτως ή άλλως. Δικό μου απωθημένο είναι η Βαρκελώνη εξάλλου, μακάρι να μείνουν μακριά από 'κει μη μου τη μαγαρίσουν προτού παω. ;-)

ΜΙΛΑΡΕΣΥ

Δεν έχεις λογαριασμό; Επίλεξε "όνομα/διεύθυνση URL"
και άσε το δεύτερο πεδίο κενό. Μπορείς και ως ανώνυμος.