19/2/12

Μία συν μία;

Γράφει ο Marshall Auerback, οικονομολόγος της Huffington Post:
«Αν η χώρα επέστρεφε στη δραχμή ωστόσο, πιθανότατα θα κατέληγε με ένα σημαντικά αποδυναμωμένο νόμισμα, που εν τέλει θα προσέφερε στη χώρα τα μέσα να ανταγωνιστεί στην παγκόσμια οικονομία. Με μια πάμφθηνη συναλλαγματική ισοτιμία, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει η Μέκκα οίκων ευγηρίας, ερευνητικών νοσοκομείων, διευρωπαϊκών κολλεγίων καλών τεχνών και ίσως χαμηλού κόστους αρχικής ανάπτυξης λογισμικών. Ίσως επίσης, η μόνιμη πατρίδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα μπορούσε να ζήσει μια χαρά με τις συντάξεις των ηλικιωμένων και τα χαρτζιλίκια για τις μπύρες των νέων.


Αυτή θα ήταν η πηγή των ξένων κεφαλαίων που ο τραπεζικός τομέας δεν μπορεί πια να επιφέρει. Στην περίπτωση της Ελλάδας η πίστωση πήγε στον δημόσιο τομέα και μεγάλο μέρος αυτής έχτισε απαραίτητες υποδομές, συνεπώς δεν πήγε χαμένη, ωστόσο το πρώτο βήμα είναι να ακυρωθούν τα χρέη και να πάψει η ψευδαίσθηση ότι μπορούν να αποπληρωθούν. Και αυτό θα ήταν το τέλος του «θανάτου των χιλίων περικοπών» που επιβάλλει αυτή τη στιγμή η Τρόικα, που δεν εξυπηρετεί κανένα οικονομικό, πολιτικό ή κοινωνικό όφελος.

Φυσικά θα υπάρξει μια σειρά αντιδράσεων και μια ατελείωτη σειρά δικαστικών υποθέσεων, όπως και όταν χρεοκόπησε η Αργεντινή το 2001. Όμως θα επανέφερε επιτακτικά την υπόθεση της αναδιάρθρωσης του χρέους στο τραπέζι με ωφέλιμο τρόπο και τουλάχιστον θα προσέφερε στην Ελλάδα ένα φως στην άκρη του τούνελ.»

(μετάφραση από το EconoMonitor)

Και συμπληρώνει ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου IFO, Hans Werner Sinn, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Dow Jones Newswires:

«Είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη, καθώς μόνο τότε μπορεί μια χώρα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και την ευημερία. Το δεύτερο πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, και στην επανεισαγωγή της δραχμής.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην ευρωζώνη. Θα χρειαζόταν να μειώσει τις τιμές της κατά 31% για να φθάσουν στο επίπεδο της Τουρκίας, και αυτό θα έφερνε τη χώρα στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Το να προσπαθεί να εμπλακεί σε τέτοιες αποπληθωριστικές τακτικές ευρείας κλίμακας εντός της ευρωζώνης, θα ήταν ανεύθυνο, καθώς θα χώριζε τη χώρα στα δύο. Μόνο όταν επανέλθει η δραχμή και υποτιμηθεί μπορεί η χώρα να ευημερήσει ξανά.»


Υπάρχει μια κάποια διαφορά από το δραματικό διάγγελμα του πρωθυπουργού, του οποίου το καταστροφολογικό σενάριο επιστροφής στη δραχμή δικαίως ήχησε στα αυτιά των παιδιών του Ράδιο Αρβύλα κάπως έτσι:


Μήπως ήρθε η ώρα να αναλογιστούμε στους τόνους του εθνικού μας εμψυχωτή; Βρε μπας και είναι κλοπή;


Ποιος είναι κάτοχος της μπάλας τέλος πάντων;
Facebook Twitter Twitter

8 σχολια:

Smaraocean είπε...

:-) Ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση και την βοήθεια - (είσαι πολύ γρήγορος τελικά...)

andreas είπε...

Η αλήθεια πρέπει να βρίσκεται κάπου στη μέση.Αν δεν ζήσουμε τη δραχμή δε θα μπορέσουμε να καταλάβουμε πως θα είναι.Καλά τα λένε όλοι αυτοί στη θεωρία,αλλά στη θεωρία.Κ οι υποστηρικτές του ευρώ κ αυτοί που πιστεύουν στα πλεονεκτήματα της επιστροφής μας στη δραχμή.Απλά το λυπηρό είναι πως σε λίγο καιρό,έτσι όπως κάνουν,το νόμισμα δε θα κάνει καμία διαφορά για τον απλό εξαθλιωμένο Έλληνα.

offshade είπε...

H αλήθεια μπορεί να βρίσκεται κάπου στη μέση φίλε, το κακό ωστόσο είναι ότι όπως ήρθαν τα πράγματα υπάρχουν μόνο δύο πολύ συγκεκριμένοι δρόμοι.

andreas είπε...

Συμφωνώ απόλυτα.Κ δυστυχώς είναι οι ακραίοι δρόμοι.Η μέση χάθηκε στη διαδρομη προς τα αδιέξοδα.

aeroplanaki είπε...

Είναι αλήθεια ότι η προσωπική αφαίμαξη του απλού καθενός είναι δεδομένη όποιο δρόμο κι αν πάρω, αλλά κάτσε μια στιγμή να αναλογιστώ και την ευρύτερη αφαίμαξη που επίκειται. Εδώ που τα λέμε, ναι, μας είναι άγνωστο τι θα επιφέρει η δρAχ...ΜΗ!, αλλά μήπως ξέρουμε πόσα ακόμη κυοφορεί το ευρΩΩΩΩΩΩΩ... κλοπή!

offshade είπε...

H μεγάλη κλοπή είναι τα φιμωμένα Μέσα και οι κατευθυνόμενοι δημοσιογράφοι, Άννα μου. Σφύρα ρε Ζιχ!

aeroplanaki είπε...

τι εννοείς? ξέρεις κάτι που δεν ξέρω?
αυτό?
http://img100.imageshack.us/img100/9079/specialmegaunit.jpg
ή αυτό...?
http://img32.imageshack.us/img32/3747/banksnotdead.jpg

;]

Smaraocean είπε...

Ψηφίζω το πρώτο! (Μιας και δεν με αφήνουν να ψηφίσω κυβέρνηση, όπου υπάρχει δίλημμα είναι απωθημένο μου να απαντάω) Και παρδόν που πετάγομαι στην φάση...

ΜΙΛΑΡΕΣΥ

Δεν έχεις λογαριασμό; Επίλεξε "όνομα/διεύθυνση URL"
και άσε το δεύτερο πεδίο κενό. Μπορείς και ως ανώνυμος.