21/2/12

Ελλανδία

Τι λες πως είναι η όλη κατάσταση; Φώναξε κανείς κλοπή;

Σε άλλα νέα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχεται με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ότι οι "παράδοξες" πρακτικές της Ισλανδίας υποδεικνύουν έναν εναλλακτικό τρόπο εξόδου από την κρίση. Παραθέτει δε την άποψη του Νομπελίστα αρθρογράφου των New York Times, Paul Krugman, σύμφωνα με τον οποίο «η ετεροδοξία της Ισλανδίας μας θέτει ερώτημα οικονομικού δόγματος. Συγκρίνοντας την Ισλανδία με την Ιρλανδία και τη Λευκορωσία (και οι δυο τους μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης), η πρώτη απέδωσε πολύ καλύτερα στους τομείς της ανάπτυξης και της εργασίας.» Κρίση αυτογνωσίας ή τους απείλησε κανείς ότι θα ξεμείνουν από φάρμακα και πετρέλαιο;


Ως γνωστόν οι Ισλανδοί με δημοψήφισμά τους το 2010, αρνήθηκαν την αποπληρωμή των τραπεζικών χρεών παρά το κλίμα διεθνούς οικονομικής τρομοκρατίας, με το ΔΝΤ να αναστέλλει τελικά το δανεισμό της χώρας.
Σήμερα έχουν ανάπτυξη 3.1% και ανεργία 6.9%. Σύντομα θα αποκτήσουν και νέο Σύνταγμα, συνταγμένο και εκλεγμένο από το λαό.
Η Ελλάδα έχει ύφεση 7% και ανεργία 21%. Άγνωστο πότε θα ξαναποκτήσει κάτι συνταγμένο και εκλεγμένο από το λαό. 

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και Þegar við vorum að skrifa stjórnarskrár, enn þú varst að búa í hellum. Ήτοι, όταν εμείς γράφαμε Συντάγματα, εσείς ζούσατε ακόμα σε σπηλιές. Μαλάκες, κοινώς.

Σε άλλα νέα, σε σημερινή δημοσκόπηση της GPO για το Mega
το 79,1% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά τα οικονομικά  μέτρα.
Δεύτερο κόμμα ο Συνασπισμός Μεγαλοεπιχειρηματιών και Μαζοχιστών,
με 20,9%.

Ταυτόχρονα το 77,2% τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ.
Ταυτόχρονα. Gleichzeitig που θα λέμε στην καθομιλουμένη.

Γι' αυτό και τα επόμενα τριόδια θα είναι δυόδια.
Facebook Twitter Twitter

4 σχολια:

RedScorpio είπε...

Αναρωτιέμαι αν μπορούμε να πάρουμε το Ισλανδικό case study ως μπούσουλα... Μπορούμε να συγκριθούμε με τους Ισλανδούς; Πέρα από την χρεωκοπία τί άλλο κοινό έχουμε;

Πρόκειται για ένα νησί στη μέση του παγωμένου πουθενά, με 320.000 κατοίκους Σκανδιναβικών/Ιρλανδικών καταβολών, χωρίς στρατό και με ένα γεωθερμικό/υδάτινο πλούτο τον οποίο έχουν εκμεταλλευτεί άριστα προκειμένου να τους καλύπτει πάνω από τα 3/4 των ενεργειακών αναγκών τους. Μέχρι και υδρογόνο για τα αυτοκίνητά τους παράγουν σε συμφέρον κόστος.
Μπορεί άραγε το μοντέλο τους να λειτουργήσει σε κλίμακα 1:35 σε μια χώρα σαν τη δική μας, με τις όποιες γεωπολιτικές συνθήκες επικρατούν και με κατοίκους σαν κι αυτούς που κυκλοφορούν ελεύθεροι εδώ;

Γιατί όπως είπε άλλωστε και ο μεγάλος Martin Gore:

The grabbing hands grab all they can
All for themselves after all
It's a competitive world
Everything counts in large amounts

Κι εμείς από large amounts άλλο τίποτα...
:-)

offshade είπε...

Μπορεί. Αλλά για να μην αναλωθούμε σε οικονομοτεχνικές αναλύσεις, η κύρια εστία προβληματισμού στη συγκεκριμένη σύγκριση θα έπρεπε να είναι η αναντιστοιχία εφαρμογής των δημοκρατικών θεσμών.

Smaraocean είπε...

Αναφέρεσαι στην αδυναμία εφαρμογής των δημοκρατικών θεσμών στην χώρα που "γέννησε" την δημοκρατία και μου θύμησες μια συνέντευξη του Καστοριάδη που διάβασα πρόσφατα για την πολιτική ζωή στην Ελλάδα. (http://logioshermes.blogspot.com/2012/02/blog-post_18.html). Δεν συμφωνώ με όλα όσα λέει, αλλά είναι άκρως ενδιαφέροντα.
Μπορεί λοιπόν στην Ελλάδα να γεννήθηκε η Δημοκρατία, αλλά ποτέ δεν την αφήσαμε να ζήσει και να ενηλικιωθεί.

Όσο για τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, εκτός του ότι κρατάω μια πισινή, αυτό που μου έρχεται στο μυαλό είναι η θρυλική ατάκα της Σαπφούς... http://youtu.be/HMguQXzgcd0

offshade είπε...

Είπα κι εγώ, μέχρι και youTube είχαν οι αρχαίοι Λέσβιοι;

ΜΙΛΑΡΕΣΥ

Δεν έχεις λογαριασμό; Επίλεξε "όνομα/διεύθυνση URL"
και άσε το δεύτερο πεδίο κενό. Μπορείς και ως ανώνυμος.