19/6/10

Το Απαρτχάιντ της βουβουζέλας

Εκτός και αν δούμε συγκλονιστικά πράγματα σε αυτό το Μουντιάλ, όπως την κατάκτησή του από την Εθνική Ελλάδος, έναν τελικό με 5-6 γκολ, 5-6 αποβολές και 5-6 δοκάρια ή καμιά δεκαριά διαιτητικά εγκλήματα που θα σφαγιάσουν όλα τα φαβορί φέρνοντας την Ονδούρα αντίπαλο της Νέας Ζηλανδίας στις 11 Ιουλίου, ένα είναι βέβαιο: Η ιστορία θα το καταγράψει ως την πιο αντιαισθητική ποδοσφαιρική γιορτή όλων των εποχών. Αιτία φυσικά, αυτό το πρωτόγονο προϊόν ηχορρύπανσης με την κατ’ ευφημισμόν χαρωπή ονομασία βουβουζέλα , που αν γνώριζε ο Μότσαρτ ότι κάποτε θα χαρακτηριζόταν μέσο έκφρασης πολιτιστικής κληρονομιάς, θα άλεθε τα δάχτυλά του στη μηχανή του κιμά για να μην ξαναγγίξουν πλήκτρα πιάνου.


Δεν είναι μόνο το ότι καταστρέφεται η απόλαυση των τηλεθεατών, που μέχρι το τέλος της διοργάνωσης θα εχουν προκαλέσει λειψυδρία στη χώρα από την υπερκατανάλωση αναβράζοντων δισκίων. Ούτε το ότι οι αθλητικές εταιρίες θα πρέπει να σχεδιάσουν σορτσάκια με ειδικές τσέπες για τα γουόκι τόκι, με τα οποία θα πρέπει να εφοδιαστούν οι παίκτες για να συνεννοούνται μεταξύ τους στον αγωνιστικό χώρο. Ούτε το ότι στην ημιτελική φάση οι ποδοσφαιριστές θα αρχίσουν να πέφτουν στο γρασίδι αφρίζοντας από το στόμα, σαν βομβαρδισμένοι με αέριο μουστάρδας Βιετκόνγκ. Ούτε το ότι οι Αθηναίοι αυτοκινητιστές θα καταλήξουν να απολαμβάνουν την πρωινή ομοβροντία κορναρισμάτων στην Κηφισίας σαν να είναι η Ενάτη του Μπετόβεν, χειρονομώντας τριγωνάκια στον αέρα παριστάνοντας τους διευθυντές ορχήστρας. Ούτε καν το γεγονός ότι ο κόσμος θα φτάσει στο σημείο απελπισίας να παρακαλάει τον Πουρουπουπού να γκαρίζει πιο δυνατά για να υπερκαλύψει αυτή τη βαβούρα, που αν συμβεί θα αλλοιώσει τον γενετικό κώδικα χιλιάδων συμπατριωτών μας κάνοντας την επόμενη γενιά βρεφών πιο προβληματική και από αυτή των παιδιών της θαλιδομίδης. Όχι, δεν είναι όλα αυτά το κύριο πρόβλημα.

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι κάθε Μουντιάλ θα έπρεπε να είναι μια παγκόσμια γιορτή. Μια γιορτή εθνών και πολιτισμικής πολυμορφίας, που περιβαλλόμενη από τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της χώρας διεξαγωγής θα προσφέρει ένα υπέροχο μωσαϊκό φυλετικών διαφορετικοτήτων. Ήχους σάμπας, κουδούνων, καραμουζών, τρομπετών, τυμπάνων, πολύγλωσσων τραγουδιών. Και κυρίως θα έπρεπε να είναι μια γιορτή με το ποδόσφαιρο και τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα στο επίκεντρό της. Και ένα από τα βασικότερα γνωρίσματά του είναι η ατμόσφαιρα της εξέδρας: οι ιαχές, τα συνθήματα, η βοή απογοήτευσης μετά τη χαμένη ευκαιρία, οι κραυγές διαμαρτυρίας στην άδικη διαιτητική απόφαση, οι ενθουσιώδεις αλαλαγμοί στο γκολ. Εδώ, έχουμε τη φασιστική επιβολή εκατοντάδων παράφωνων κλάξον. Μια Απαρντχαϊντική κατάργηση κάθε πνεύματος πολιτισμικής συνύπαρξης. Και μια βάναυση καταπάτηση του πνεύματος του παιχνιδιού που φιλοξενούν.

Και για όσους χρειάζονται οπτικοακουστικά βοηθήματα για να το αντιληφθούν, ιδού το διασημότερο γκολ των Παγκοσμίων Κυπέλλων με ελαφρώς διαφορετική ηχητική υπόκρουση:


Μήπως χάθηκε κάπου η μαγεία; Ευτυχώς που η Ιστορία το κατέγραψε ως εξής:


Τι συμπέρασμα απορρέει απ’ όλα αυτά; Ότι χώρες με έλλειψη ποδοσφαιρικής παράδοσης, δεν θα ‘πρεπε να φιλοξενούν μια τέτοια διοργάνωση. Μπορεί οικονομικά και ψηφοθηρικά να αποφέρουν πολλαπλά οφέλη στη διοργανώτρια αρχή, κάνουν όμως κακό στο ποδόσφαιρο. Η Νότιος Αφρική δεν έχει αγκαλιάσει το Μουντιάλ. Έχει αγκαλιάσει την αίγλη που το περιβάλλει για να προβάλλει μη ποδοσφαιρικές πτυχές της κοινωνίας της. Όμοια και πριν από 8 χρόνια η Κορέα και η Ιαπωνία. Όμοια και το ’94 οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ποιες διοργανώσεις θυμόμαστε όπου τα πάντα διαδραματίζονταν γύρω από τη μπάλα; Της Ιταλίας το ’90. Της Γαλλίας το ’98. Της Γερμανίας το 2006. Χώρες με ποδοσφαιρική ιστορία και παράδοση. Διόλου τυχαία, οι καλύτερες διοργανώσεις της σύγχρονης ιστορίας.

Όπως δεν νοείται  Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κλαρίνου στα Σφακιά και  Φεστιβάλ Μαντινάδας στα Τρίκαλα, έτσι δεν θα έπρεπε να νοείται Μουντιάλ στις Ουγκάντες, τις Σαουδικές Αραβίες και τις Αυστραλίες. Ευτυχώς, το 2014 η διοργάνωση έχει ανατεθεί στη Βραζιλία. Και για να αποκατασταθούν τα καμένα από τις βουβουζέλες εγκεφαλικά μας κύτταρα, επιβάλλεται να επιτραπεί η προσέλευση γυμνόστηθων χορευτριών σάμπας στις εξέδρες. Και μην ακούσω φτηνές δικαιολογίες. Στοιχείο πολιτισμικής παράδοσης της χώρας διεξαγωγής δεν είναι και αυτές;


ΥΓ: Άντε, να σας αποκαλύψω και τι έκανε ο Ματεράτσι στον τελικό του προηγούμενου Μουντιάλ, εξαγριώνοντας τον Ζιντάν και προκαλώντας την αποβολή του:

Facebook Twitter Twitter

8 σχολια:

TwistedTool είπε...

Προσωπικά δε με ενοχλεί ο συνεχής "ήχος" των βουβουζελών (των οποίων την ύπαρξη αγνοούσα πριν από αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως και πολλοί άλλοι νομίζω), αλλά σίγουρα είναι μια σοβαρότατη έλλειψη οι ιαχές και οι κραυγές.

Το σημείο που πρέπει να ληφθεί υπ'όψιν στις συζητήσεις περί καταργήσεως τους, νομίζω πως δεν πρέπει να είναι οι ατομικές αισθητικές προτιμήσεις των από τηλεοράσεως θεατών (αλήθεια, όσοι έκλειναν εισιτήρια από πριν για να παρακολουθήσουν αγώνες στη Ν. Αφρική, γνώριζαν για τη μουσική συνοδεία του Κυπέλλου;), αλλά οι βασικότατες δυσκολίες που παρουσιάζονται στην επικοινωνία και συνεννόηση μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Παίκτες-παίκτες και προπονητές-παίκτες, είναι, κατά πάσα πιθανότητα, αδύνατο να συνεννοηθούν επαρκώς.

Η δεύτερη παράγραφος, επική!

Ευτυχώς στη Βραζιλία θα ζήσουμε Mundial με τα όλα του (αν υπάρχουμε τότε δηλαδή!) και επιτρέψτε μου να κάνω μια μικρή διόρθωση στη φράση "επιβάλλεται να επιτραπεί η προσέλευση γυμνόστηθων χορευτριών σάμπας στις εξέδρες". Γιατί δεν την κάνουμε "επιβάλλεται να επιβληθεί η προσέλευση γυμνόστηθων χορευτριών σάμπας στις εξέδρες";

ΝΙΚΟΣ είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με όσα λες. Το εφιαλτικό σενάριο είναι ότι η εταιρεία που φτιάχνει τις "βουβαζέλες" ανακοίνωσε ότι στην Ευρώπη έχει πουλήσει ως τώρα πάνω από 1,5 εκατ. τέτοιες καραμούζες. Ο εφιάλτης θα ολοκληρωθεί αν κάποια ευρωπαϊκή χώρα πάρει το μουντιάλ....
Δυστυχώς το άνοιγμα της αγοράς και στο ποδόσφαιρο συνεπάγεται τέτοιeς ανωμαλίες. Διαστρεβλώνει ακόμα και το ίδιο το παιχνίδι. Θυμήσου τότε που ο Ζιντάν ήταν στα φόρτε του πόσο τα media ανέβαζαν τον Μπέκαμ, για να αναδείξουν το lifestyle και να προσελκύσουν μεγαλύτερο κοινό.
Επίσης φίλε μου twisted, να σαι σίγουρος ότι σε τέσσερα χρόνια θα υπάρχουμε. Να αμφιβάλλεις για το αν θα έχουμε ρεύμα για να το παρακολουθήσουμε. Τότε η πρότασή σου για επιβολή της επιβολής εισόδου γυμνόστηθων χορευτριών - και δεν το περιχαρακώνω στη σάμπα, ας είμαστε ανοιχτόμυαλοι - θα το απολαύσουν άλλοι τηλεθεατές, από άλλες χώρες.

Υ.Γ. Σε αυτό το μουντιάλ εκθειάζουν την τηλεοπτική κάλυψη. Και όμως από όσο θυμάμαι, έχουμε τα λιγότερα πλάνα από τις εξέδρες σε σχέση με παλιότερες διργανώσεις. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

RedScorpio είπε...

Συμφωνώ απόλυτα ότι πρόκειται για άκρως εκνευριστικό θόρυβο (για να μην πω σπασαρχ...ό και βωμολοχήσω Κυριακάτικα) κι ότι σκοτώνει την ατμόσφαιρα τέτοιων αγώνων. Θεωρώ θέμα χρόνου το πρώτο περιστατικό χειρουργικής αφαίρεσης βουβουζέλας από πρωκτό. Ένας να κάνει την αρχή, πολλοί θα πάρουν το θάρρος να τον μιμηθούν. Αυτόν τον ένα ψάχνουμε.

Μ' αρέσει μάλιστα που κατηγόρησαν τη γκόμενα του Κασίγιας και την πρώην του άλλου του Άγγλου για τα γκολ που έφαγαν. Όχι ρε κρετίνοι, δεν τους έφταιξαν οι γκόμενες. Μήπως τους είχαν τρυπήσει τα μηνίγγια οι βουβουζέλες; Μήπως είχαν βάλει στα αυτιά τους μαϊντανό (όπως οι ανυπότακτοι κάτοικοι ενός χωριού κάπου στη Γαλατία, όταν ξεδίπλωνε το ταλέντο του ο βάρδος τους) κι επηρεάστηκε η ισορροπία τους;

TwistedTool είπε...

Χαχα, Νίκο, σωστό σε βρίσκω! Μ'αρέσει που είσαι και ανοιχτόμυαλος, θα ακολουθήσω το παράδειγμα σου.

Για τα πλάνα από τις εξέδρες έχεις δίκιο μου φαίνεται..

offshade είπε...

Η παρατήρηση που κάνεις είναι πολύ εύστοχη Νίκο, ελάχιστα γυρνάει η κάμερα στους θεατές. Προσπαθώ να θυμηθώ κάποιο πλάνο με οπαδούς να πανηγυρίζουν, όμως η αλήθεια είναι πως δεν θυμάμαι κανένα. Μόνο κάτι μεμονωμένα πρόσωπα, βαμμένα στα χρώματα της σημαίας της χώρας τους βλέπουμε και κάτι ηλίθιους που μόλις αντιληφθούν ότι τους δείχνει το μόνιτορ αρχίζουν να χοροπηδούν λες και βρίσκονται στο Glastonbury ή σε μιούζικαλ.

Red, εκνευρισμένη σε βρίσκω, μάλλον επειδή αγαπάς πολύ τον Κασίγιας. Αλλά έτσι όπως τα λες είναι, έχει βάλει βέβαια το χεράκι της και η Adidas με την κωλομπάλα που λάνσαρε για το μουντιάλ και λένε ότι είναι τόσο ελαφριά που την παίρνει ο αέρας. Αν ισχύσει ο κανόνας «κάθε πέρσι και βαρύτερη μπάλα», χαράς ευαγγέλιο για τους Βραζιλιάνους σε 4 χρόνια. Αυτοί ξέρουν καλά από ποδόσφαιρο παραλίας με αερόμπαλες. Θα μαζέψουν μια χούφτα πιτσιρίκια από την Κοπακαμπάνα και θα τους αλαλιάσουν όλους στα γκολ.

pdfincher είπε...

LOL...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_27/06/2010_406126

offshade είπε...

Ευχαριστώ pdfincher! Να και το κείμενο:

Πήρε τσεκούρι για τις βουβουζέλες

Ενας Αμερικανός, μόνιμος κάτοικος της γερμανικής πόλης Βέιντεν, δεν άντεξε τον διαπεραστικό ήχο της βουβουζέλας που ακουγόταν κάθε βράδυ από το διπλανό διαμέρισμα και έκρινε ότι ο μοναδικός τρόπος να βρει την ησυχία του ήταν να απειλήσει τη ζωή των γειτόνων του. Σύμφωνα με την αστυνομία της Βέιντεν, ο αγνώστων λοιπών στοιχείων 45χρονος Αμερικανός επισκέφθηκε τους γείτονές του, οι οποίοι παρακολουθούσαν τον αγώνα Ολλανδία - Καμερούν, κρατώντας ένα τσεκούρι και τους απείλησε ότι θα τους σκοτώσει αν ξανακούσει τον ήχο - σήμα κατατεθέν του Mουντιάλ της Νότιας Αφρικής. Συνελήφθη λίγο αργότερα.

offshade είπε...

Και μετά είναι και αυτό: 14χρονος δολοφονήθηκε λόγω βουβουζέλας!!!
http://www.sport-fm.gr/article/281713

ΜΙΛΑΡΕΣΥ

Δεν έχεις λογαριασμό; Επίλεξε "όνομα/διεύθυνση URL"
και άσε το δεύτερο πεδίο κενό. Μπορείς και ως ανώνυμος.